Egentligen kan du inte äga ditt hus i Thailand

house in ThailandFör alla de som nu har gått och funderat på att bli husägare och köpa eller bygga ett hus i Thailand. Då kommer svaret att du egentligen inte kan bli husägare i detta land som utländsk medborgare kanske som en chock. Här kan du då helt enkelt fråga dig varför du ska köpa ett hus eller bygga detta om du inte kan vara ägare av det? I vilket fall är det massor av människor som varje år bygger och köper hus i Thailand, trots alla de regler som finns rörande ägandet av land och hus i detta land.

Det som gör att du som privatperson och utländsk medborgare bosatt i Thailand inte kan äga ett hus, är att du enligt det regelverk som finns inte kan äga land, och därmed heller inte fullt ut det hus som står på marken. Här kommer det dock att finnas vissa olika omständigheter som gör att du kan kringgå dessa regler. Det enklaste sättet är att vara den som har gift sig med en thailändsk medborgare, och av den anledningen inte har något emot att skriva huset på denna person. Här kommer du som gör detta dock inte att ha något skydd alls om det skulle uppstå problem med förhållandet. Du förlorar då ditt hus automatiskt till den thailändska motparten.

För dig som vill vara lite säkrare, så kan du registrera ett företag som äger huset och den mark som huset står på. Här finns det dock regler som säger att du som utländsk medborgare enbart kan äga 49 procent av ditt företag, och minst 51 procent måste vara i thailändsk ägo. Naturligtvis är du dock mera skyddad. För alla de som har massor av pengar att lägga ned på att bli 100 procent ägare av sitt hus finns det dock möjligheten genom något som kallas för BOI, men detta är en lång resa och kostar massor av pengar.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *